top of page

BLOG: Proefles babymassage Rotterdam                 

In deze blog beschrijf ik mijn persoonlijke ervaring met de proefles babymassage bij Marianne Oosterwijk in Rotterdam.

Door de Sleutel van Rotterdam, een tof cadeautje van de gemeente voor ieder pasgeboren Rotterdammertje, kwam ik in aanraking met de proefles babymassage. Met deze 'sleutel' krijg je namelijk korting op o.a. een proefles babymassage (10 Euro ip.v. 25 Euro). De workshop is geschikt voor papa's en mama's met een baby van 6 weken tot 8 maanden. Jasper was 11 weken toen ik de proefles met hem volgde.

Shantalamassage

Bij binnenkomst in de yogastudio aan de Bergsingel, werden we hartelijk ontvangen door Marianne met een kopje kruidenthee en een koekje. De groep bestond uit 9 mama's met hun baby's en er was meteen een fijne sfeer onderling. Er lagen yogamatjes voor ons klaar waar je zelf je handdoek en kindje op kon leggen en er stond voor iedereen een flesje olie. Nadat iedereen was binnengedruppeld volgde er een uitleg over de achtergrond van de Shantala-massagetechnieken en mochten we al gauw zelf gaan oefenen bij onze kindjes.

Shantalamassage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging van baby's en zou vele voordelen hebben zoals: zorgt voor ontspanning, heeft een positieve invloed op de slaap, groei en het immuumsysteem, verminderd krampjes en huilen en het zorgt voor meer plezier met elkaar en een versterking van de band tussen ouder en kind.

Wat mooi hé, dat het in India gewoon een deel is van de dagelijkse verzorging van baby's. Dat gun je ieder kindje!

Dus ook ik deed met alle liefde en plezier mijn best en volgde de instructies op, om Jasper te masseren. Door de heldere uitleg en hoe Marianne dit zelf voordeed bij een babypop, ging dit prima. We moesten dit in stilte doen nadat we onze kindjes verteld hadden: 'Ik ga je masseren'.  Dat in 'stilte masseren' is nog een hele uitdaging als je gewend bent om veel tegen je kindje te praten!

In 'stilte' masseren..

Jasper reageerde goed op de aanrakingen, hij leek het erg fijn te vinden. En ook ik vond het heerlijk om hem te masseren. Die kleine voetjes, beentjes en armpjes... ik krijg er geen genoeg van!! En de stilte versterkte als het ware het non-verbale contact met hem. Heel fijn om zo met je volledige aandacht (heel 'mindful') met je kindje bezig te zijn en hier de tijd voor te nemen. We genoten er beide intens van, tot het moment dat er twee andere baby's begonnen te huilen, wat natuurlijk gebeurt als je met 9 baby's in één ruimte bent.

Ik merkte bij mezelf ineens op hoeveel spanning dit huilen bij mij oproept. Een interessante zelfobservatie.. Alsof mijn hele lichaam hierop reageert en alleen nog maar wilt 'troosten'. Een soort moeder-oerinstinct lijkt er dan boven te komen, iets wat niet te 'negeren' is.

Ook Jasper reageerde er gevoelig op, hij leek te schrikken van het gehuil en hij ging al gauw mee-huilen. 

De ontspanning van de massage schijnt een huilreactie teweeg te kunnen brengen en kan een manier zijn voor de baby om spanning los te laten. Jasper zijn gehuil leek echter meer een reactie op het gehuil van de andere baby's bij wie dit wellicht gebeurde. 

Hij liet zich gelukkig goed troosten en na een voedingsmoment, viel hij zelfs in slaap tijdens de les, ondanks de geluiden van de andere baby's. De les van 2 uur bestond voor ons als het ware uit; masseren, knuffelen/ troosten, voeden, slapen, theetje drinken, ervaringen uitwisselen en weer masseren. Het is dus niet zo dat je twee uur lang alleen maar aan het masseren bent. 
 

Ter afsluiting van de les kregen we een boekje met alle geoefende massagetechnieken mee naar huis en een flesje massageolie, zodat je er thuis mee verder aan de slag kunt gaan. Ik probeer hier nu dagelijks de tijd voor te nemen en masseer onze kleine man met veel plezier. Hij geniet er zelf volgens mij enorm van en kijkt me veelal een gelukzalige glimlach aan tijdens de massage of maakt geluidjes en begint als het ware te 'kletsen', zo leuk! Overigens gebruik ik hierbij zelf ook graag de massage-olie van Tiny Rituals.

Kortom; de proefles babymassage was voor mij een zeer positieve ervaring, ondanks de groepsgrootte, die wat mij betreft kleiner had mogen zijn. De zeer ervaren docente, kan ik iedereen met een kleintje aanbevelen. Marianne heeft zoveel ervaring & kennis, ik heb het gevoel dat ik nog zoveel van haar kan leren! Daarnaast is het gewoon heerlijk om twee uur lang, met je volledige aandacht, bezig te kunnen zijn met je kleintje en om ervaringen uit te kunnen wisselen met andere moeders. Ik heb me dan ook aangemeld voor een hele cursus babymassage, welke binnenkort van start gaat :-)

Eye-opener: niet vragen, maar benoemen

Wat ik verder nog een mooie eye-opener van de docente vond, was dat zij aangaf dat je beter geen vragen aan een baby kunt stellen, maar dat je beter voor hem kan benoemen hoe hij zich voelt. Baby's kunnen onrustig worden van vragen, ze kunnen er immers nog geen antwoord op geven. Bijv. in plaats van 'Ben je moe?' of 'Heb je honger' kan je daarom beter zeggen 'Ik zie dat je moe bent' of 'Ik zie dat je honger hebt'. Dat klinkt heel simpel, maar als je zelf moeder bent; ga dan eens na hoe vaak je een vraag stelt aan je baby. Dat doe je vast vaker dan je in eerste instantie dacht (net als ikzelf)! 

bottom of page