BLOG: Mindful opvoeden in de stad, hoe doe je dat?
​
Sinds mijn 19e woon ik in Rotterdam en inmiddels ben toch echt een stadsmens geworden. Ik zie ons gezin daarom voorlopig nog niet naar een rustigere woonplaats vertrekken, alhoewel ik dit om me heen wel veel zie gebeuren bij jonge gezinnen.
Maar, hoe werkt mindful opvoeden in de stad? Is dat wel mogelijk met de grote hoeveelheid prikkels die er altijd is?
En hoe zorg je er in de stad voor dat je kind niet volledig overprikkeld raakt? En dat je kind voldoende ruimte heeft om buiten te spelen, te ravotten en in rust zijn omgeving kan ontdekken...?
​
Persoonlijk definieer ik ‘mindful opvoeden’ als bewust opvoeden in verbondenheid, waarbij het volgen van de aandacht van je kind door echt aanwezig te zijn in het moment en betrokken te zijn bij wat hij doet, denkt en voelt, het meest belangrijk zijn. Dat is niet afhankelijk van een plek of tijdstip, dat is iets wat je in iedere situatie kunt nastreven, hetgeen overigens niet wilt zeggen dat dit altijd lukt.
Met name tijdsdruk (bijv. op tijd op je werk moeten zijn) en allerlei digitale prikkels, kunnen dit nog wel eens bruut verstoren.
En ook in bepaalde fasen zoals de (peuter)puberteit kan het gevoel van ‘verbondenheid’ wel eens ver te zoeken zijn. Het jezelf hier bewust van zijn en de gevoelens van zowel je kind als jezelf aanvaarden, kan dan echter ook als mindful opvoeden worden gezien.
Wat is zijn behoefte op zo’n moment? En waar heb jij als ouder behoefte aan?
In een stad is er natuurlijk een veel grotere hoeveelheid (afleidende) prikkels in vergelijking met een dorp of het platteland. Ook is er minder natuur en ruimte om buiten te spelen. Toch hoeft dit het mindful opvoeden niet zozeer te bemoeilijken is mijn ervaring.
De aanwezigheid van een kind kan je je juist helpen om beter om te gaan met deze prikkels en maakt dat je hier bewustere keuzes in gaat maken. Je kunt nu eenmaal niet hetzelfde (drukke) leven leiden, zoals je deed toen je nog geen ouder was. Daarnaast brengt de aanwezigheid van een kind je als vanzelf in het ‘nu’. De meeste ouders genieten immers met buitengewone belangstelling van wat hun kind doet of zegt, waardoor het om je heen en in je hoofd als vanzelf een stuk rustiger wordt. Ik kan met mijn zoontje helemaal opgaan in de activiteiten die we doen en heb dan in de meeste situaties totaal geen last van afleidende prikkels in mijn omgeving zoals geluiden of de mensen om me heen. Mijn mobieltje is dan eigenlijk nog de grootse boosdoener als het om afleiding gaat.
En ook al is er minder ‘groen’ en ruimte in de stad dan op het plattenland, voor wie oog heeft voor zijn omgeving, is er genoeg natuur te vinden en ontdekken. Want ook in de stad verkleuren de blaadjes aan de bomen, zitten de struiken vol spinnetjes en zijn er genoeg regenplassen om in te stampen. En gelukkig zijn er in Rotterdam voldoende parken en natuurspeeltuinen om in te ravotten en fiets je zo naar het platteland.
Kralingse Bos
Het Koeienplein, Rotterdam Noord
Voor prikkelgevoelige kinderen (of ouders) kan ik me echter wel voorstellen dat de stad overweldigend kan zijn. Zeker als je er niet al jaren woont en dan een dagje Rotterdam bezoekt. Dan is er als het ware nog geen filter die alle omgevingsruis filtert.
Bij prikkelgevoelige kinderen die in de stad opgroeien, kan het ook zijn dat deze filter niet goed werkt, waardoor er geen gewenning plaatsvindt en alle prikkels heel heftig blijven binnenkomen. Ik kan me voorstellen dat dit een goede reden kan zijn om de stad te verlaten en te kiezen voor een rustigere omgeving voor je gezin.
Maar voor de meeste kinderen geldt dat het vooral belangrijk is dat prikkels gedoseerd worden, of je nu in een stad of dorp woont. Want ook in een dorp kan je dagelijks leven uit een druk programma bestaan. Ieder kind heeft echter voldoende tijd en ruimte nodig om te kunnen lanterfanten, even niets te hoeven en zich te kunnen vervelen. Van daaruit ontstaat de meeste creativiteit, kunnen kinderen ontdekken wie ze willen zijn en leren kinderen zichzelf te vermaken. Die tijd en ruimte kan je ongeacht waar je woont, creëren voor je kind, zodat overprikkeling kan worden voorkomen en je samen kunt genieten van deze aanklooitijd.
Voor ons is het weekend daarom ‘heilig’, dan staat ons gezin centraal. Het liefst plannen we één dag vrij en de andere dag doen we ook alleen datgene waar we echt zin in hebben. Dat zorgt ervoor dat we op maandag weer voldoende opgeladen zijn om de nieuwe week tegemoet te treden...
​
​