top of page

BLOG:  Mindful op reis met kleine kinderen    

 

Voordat we kinderen hadden, gingen we beide graag op reis. Samen op avontuur, het liefst lekker rondreizen in gebieden die niet zo toeristisch zijn. Het gevoel dat je samen de wereld ontdekt... Nu we twee kleine kinderen hebben, is die passie niet verandert, maar onze verwachtingen en bestemmingen zijn inmiddels wel een beetje aangepast. 

Onze reiservaringen met kids in een notendop

Toen Midas 8 weken was, vlogen we naar Sicilië met hem. We verbleven daar op een agriturismo waar je 's avonds ook kon eten en huurden een auto. Daarna zijn we toen hij 1 jaar was, dichtbij huis gebleven vanwege familieomstandigheden. We verbleven in een 'chalet' (ofwel, nogal krappe stacaravan..) in Zeeland. Nog voor zijn tweede verjaardag reisden we 5 weken rond in Canada. We hadden die reis van te voren uitgestippeld, huurden een auto en verbleven veelal in hotels of kleine appartementen met een kitchenette. Aansluitend gingen we een week relaxen in Miami. Toen hij 2,5 jaar was vlogen we samen met opa en oma naar 'het paradijs' Mauritius. Nogal een aanrader! Kort na zijn derde verjaardag maakte we een rondreis van twee weken door Zuid Italië (Puglia). Inmiddels is Midas 4 jaar en is hij grote broer geworden van Jasper. Toen Jasper 12 weken was, vlogen we met beide kids naar Portugal, waar we 12 dagen in een geweldig appartement verbleven en vele mooie strandjes met een huurauto hebben verkend.

Wat doen we nu anders?

Sinds we ouders zijn geworden, is ons reistempo aangepast. Tijdens onze rondreizen verbleven vaak 2-3 nachten op eenzelfde locatie, omdat al die nieuwe prikkels en indrukken, erg vermoeiend kunnen zijn voor een kind. Ook zorgen we ervoor dat de reisdagen minder lang zijn, bijv. door de autorit te beperken tot een maximum aantal kilometers per dag.

Wat betreft het tijdsverschil en lange vluchten, daar hebben we ons tot nu toe niet door laten weerhouden. Uiteraard hebben we hier wel over getwijfeld. Een lange reisdag of vlucht met een baby of peuter, is niet bepaald leuk of ontspannen te noemen. Het is vooral hard werken en improviseren.... en erop vertrouwen dat het vliegtuig een keer zal landen en dat je er bent ;-) 

Persoonlijk vinden wij een lange vlucht en flink tijdverschil alleen de moeite waard wanneer je ergens lang (+10 dgn) verblijft, om te voorkomen dat je, net nadat je kleintje gewend is hieraan, weer naar huis moet.

Daarnaast kiezen we voor bestemmingen die 'veilig' zijn en goede medische zorg kunnen bieden. Malariagebied hebben we tot nu toe bijvoorbeeld vermeden en het geeft ook een fijn gevoel als de reisbestemming een positief reisadvies heeft.

Verder proberen we nog wel enigszins avontuurlijk te zijn. In Canada konden we bijv. mountainbiken met een fietskar erachter, maar vanzelfsprekend lopen we hier wel tegen grenzen aan. Niet alle paadjes zijn geschikt voor een fietskar en een gletsjer op klimmen is nu eenmaal niet verantwoord met een 2 jarige... Gelukkig waren er in Canada ook gletsjers die heel toeristisch waren en waar iedereen een kijkje kon nemen en waren er veel mooie wandelpaden van slechts een paar kilometer, die we met Midas konden verkennen zonder direct een beer tegen het lijf te lopen.  En eerlijk is eerlijk, we hebben inmiddels zelf ook meer behoefte aan rust gekregen tijdens onze vakantie, waardoor we het ook heerlijk vinden om ons op het strand te begeven. Zand en zee bieden zoveel speelplezier en maakt mijn eigen hoofd ook ontspannen. Het boeken van één bestemming met daarbij een huurauto, maken dat je toch het gevoel hebt op 'ontdekkingsreis' te zijn met je gezin.

Wat is er leuk aan reizen met jonge kinderen?

Kinderen verwonderen zich over de kleinste dingen en stellen de beste vragen. Dat maakt dat je zelf ook anders naar de wereld om je heen gaat kijken en meer aandacht hebt voor je omgeving. Hiervoor hoef je niet op reis, want dit doen ze in hun thuisomgeving ook al, maar het geeft wel een extra dimensie aan je reis. Ook zorgen kinderen al gauw voor contact met de mensen om je heen, wat mooie ontmoetingen kan opleveren. En verder is gewoon het fijn dat je op deze manier nog steeds iets van de wereld kunt zien en je passie kunt naleven en dit kan delen met je kinderen; zij maken zo immers ook kennis met andere culturen, een andere taal, keuken en landschap. En als zij daar dan ook van genieten of plezier aan beleven, geniet je als ouder dubbel zo hard! Samen maak je de mooiste herinneringen..

Tips om mindful op reis te gaan met je kids

Uiteraard hebben wij op reis vaak genoeg gedacht 'dat hadden we beter anders kunnen doen'.

Daarom hierbij een aantal tips, die jou wellicht kunnen helpen om een topvakantie te hebben met je kinderen:

  • Verwachtingen bij​stellen: op vakantie met kinderen is soms/vaak ook gewoon hard werken en weinig tijd voor jezelf, maar wel veel tijd met je gezin. Zorg dat je uitgerust op reis gaat en spreek een goede rolverdeling af met je partner. Pas je reistempo aan en wees je ervan bewust dat er 'ooit weer een tijd komt' dat je al die uitdagende activiteiten weer kan doen.... de vraag is of je het dan nog wilt ;-)

  • Geef je over aan het ritme van je kind: pak zijn slaapjes mee of houdt samen een siësta. Of ga tijdens de slaapjes juist verder reizen, de meeste kinderen slapen heerlijk in de auto.

  • Zorg voor voldoende (speel)ruimte: heel fijn is bijv. een balkon aan een appartement, waar jij s'avonds rustig kan zitten in plaats van dat je in stilte in een éénkamer appartement moet zitten, wanneer je kleintje gaat slapen. Een extra slaapkamer is natuurlijk ook heel fijn!

  • Zorg voor eigen kookgelegenheid; zodat je niet afhankelijk bent van restaurants. Misschien wordt er pas laat gegeten of is eten in een restaurant sowieso een brug te ver voor jou en je kind. Kamers met een simpel kookpitje zijn daarom fijn.

  • Draai je lunch en diner om: als je het aandurft om in een restaurant te gaan eten met je kids, ga dan 's middags uitgebreid dineren en eet 's avonds iets simpels. Neem wat speeltjes mee voor aan tafel, zodat ze wat te doen hebben en jij kunt genieten van je maaltijd.

  • Neem een goede draagzak en buggy mee, zodat je kind niet na 100 meter steeds opgetild wilt worden... Wanneer je een hele kinderwagen mee wilt nemen, huur dan een transporttas via marktplaats, zodat je beschadigingen in het vliegruim voorkomt.

  • Babytentje: tijdens onze laatste strandvakantie sliep onze jongste heerlijk in een Deryan travel-cot (tentje) op het strand.

 

En dan de laatste toptip; als je echt een 'relaxvakantie' wilt ervaren, neem dan opa en oma mee, zodat je af en toe samen op pad kan met je partner of een ochtend kunt uitslapen! 

FIJNE VAKANTIE!

bottom of page